Skip to main content

Ruhtinaallisen mukavat olot korpien keskellä

Huikeat harjumaastot, runsaat vesistöt – ympärillä erämaiden hiljaisuus. Hengitä tasaisemmin, luonnon tahdissa. Olo on ruhtinaallinen. Saa voimaa ja virkistystä Hossan upeasta luonnosta. 

Kumpuilevat vaelluspolut, melontareitit, mainiot marjametsät, kalavedet ja riistamaat kutsuvat. Valoisan kesäyön taika, talven lumiset metsät ja erätulien öiset tunnelmat. Ne kaikki odottavat täällä, Hossan maisemissa.

Hossan lähistöltä löytyy mielenkiintoista katsomista ja kokemista

Hossan värikalliot

Hossan Värikallioilta löydät noin vuoden 2000 ennen ajanlaskumme alkua taideteoksia joita tuntematon taiteilija on jättänyt jälkeensä. Näinä päivinä 4000 vuotta myöhemmin on tavattu hyviä jäljennösiä mm. t-paidoissa ja postikorteissa, mutta suosittelen tutustumaan alkuperäiseen. Se on aina aitoa.

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuistosta löytyy erittäin kirkasvetisiä lampia, joita voit ihailla myös aivan laiturin päästä. Poikkeuksena muihin Suomen vesiin on Hossan kirkkaat lammet ja järvet. Hossan luonnossa pääset
näkemään jopa 6 metrin syvyyteen lammen rannalta. Jos vaellus kävellen tai polkupyörällä innostaa, niin kansallispuiston alueella on 90 kilometriä helppokulkuisia reittejä tulentekopaikkoineen ja laavuineen.

Turvallisesti villiin luontoon

Meillä eläviä suurpetoja ei välttämättä pääse näkemään patikka- tai marjaretkellä, mutta jos aikaa on, niin voit majoittua kameran kanssa yöksi Hossan Karhujen, Martinselkosen eräkeskuksen tai Arolan maatilan tarjoamaan katselukojuun oppaan kanssa. Uni voi olla mielessä, mutta temmeltävät karvaturrit voivat pitää sen poissa. Jos aikataulu ei anna myöten viettää yötä luonnossa, niin Kuusamon Suurpetokeskuksessa pääset tutustumaan Sulon lemmikeihin päivänvalolla.

Poropuisto

Hossassa on tietysti myös poroja ja usein niitä myös näkyy, mutta Hossan Poropuistossa pääset myös tutustumaan poroon monessa muodossa.

Raatteenportti

Raatteenportissa tulee historia vastaan äänin ja kuvin, kun vuonna 1939 Suomi ja Neuvostoliitto selvittelivät välejään. Olkoon tämä opiksi tuleville sukupolville että puhumalla ja keskustelemalla pääsee parempiin ratkaisuihin.

Harrasta luonnossa

Hossan kansallispuisto vesistöineen tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina. Vaeltajalle merkittyjä patikkapolkuja, taukopaikkoina kiinteitä laavuja sekä autiotupia ja melontareittejä. Koneellisesti hoidettuja latuja on noin 60 km, joista 2 km valaistua.

Veneretket

Julma-Ölkyn kanjonijärven veneretkellä näky on jylhä. Löytyy kalliota 50 metriä ylöspäin ja vettä 50 metriä alapäin.

Mutta aina voi olla mökeillä, kalastaa, istua nuotiolla, paistaa ahvenia ja kuunnella yöttömän yön hiljaisuutta.